×

KOVAČEVIĆU „BORINA NAGRADA”

/ / Događaji

Pisac romana „Godine vrana” Siniša Kovačević dobitnik je nagrade „Borisav Stanković, koju dodeljuje Književna zajednica.

To je odlučio tročlani žiri „53. Borine nedelje“ u sastavu prof. Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. Milo Lompar.

Izuzetno uspešan kao dramski pisac, čije drame su snažno uprizorile i mitske i političke situacije u čovekovoj sudbini, Siniša Kovačević je u romanu Godine vrana dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu. Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažnim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je napisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman“,napisao je žiri u obrazloženju o dodeli nagrade Siniši Kovačeviću.

Nagradu koja nosi ime slavnog Vranjanca dobio je i pisac Branimir Šćepanović. Dobitnicima će nagrade biti uručene 29. marta u Vranju.

TOP