×

KO JE OVDE LUD?

/ / Kolumna

U ozbiljnom izveštaju institucije koja kontroliše sprovođenje radnog prava, iznose se primeri iz firmi koji deluju i bukvalno zastrašujuće: gazde zatvaraju toalet da radnici ne bi gubili radno vreme odlazeći; u drugom kolektivu radnice u vreme mesečnog ciklusa nose crvene trake na rukavu, da bi pokazale da im je “smanjena radna sposobnost”; u trećoj firmi radnici ne smeju da izlaze iz kioska pa u kutijama obavljaju nuždu.

Osiljenog predsednika Opštine Grocka hapsili su i sumnjičili da je naredio paljenje kuće novinara koji je pisao o njegovim malverzacijama. Slobodno šetajući se ozelenjelim proplancima pored Dunava, sada je presavio tabak i tužio dva novinara “za duševnu bol i rušenje ugleda”. A jednog umalo da usmrti! Uz to, ulica u kojoj ima vilu, dobila je ime po njegovoj braći.

Njegov partijski pajtos, takođe kabadahija, koji je maltretirao žene po Brusu pa smenjen, i dalje vršlja po osiromašenoj opštini: radnica koja je bila deo farsične ženske podrške nasilniku, pa pošteno priznala da su je naterali da tamo ide, dobila je otkaz u opštinskoj firmi jer joj je direktor Jutkin sinovac!

Godinu dana veća grupa građana u Požegi tvrdila je da je opštinsko rukovodstvo potkrada i namešta poslove. Sad su se setili iz tužilaštva da ih privedu.

Rudare su prisilili da izađu ispod zemlje i pridruže se partijskoj šačici iz Paraćina koja traži smenu opštinskog rukovodstva, jer nije blisko vladajućoj većini.

Beogradski oci su odlučili da kupe više od 100 autobusa iz Turske, a ne od svoje firme „Ikarbus“, a ushićena vlast vikala da je tu dovela „mercedes“!

Predsednik Udruženja nekih proizvođača potpisao je „veoma koristan“ ugovor sa studentima privatnog fakulteta „podsticajan za Srbiju“. Na čelu jedne i druge kuće su rođena braća.

Rukovodstvo fudbalske srpske kuće na Terazijama odavno je odlučilo da se finale Kupa Srbije igra u Nišu. Očekivali su da će se moćnoj Zvezdi suprotstaviti vozdignuti niški Radnički, a ne umrtvljeni Partizan. Pošto tim kojim diriguje potpredsedništvo SPS nije poguran u finale – predomislili su se i rekli da se igra u Beogradu, na Zvezdinom stadionu.

Na celu tu tortu nasilja, lažna zvezda dodala je šlag: rođendansku tortu napravila je u obliku svoje vagine, pa uz nju slika dvoje dece i razaslala novinama.

I, tako, iz dana u dan.

I, tako, od slučaja do slučaja.

I, tako, narod zaluđuju svakog dana.

I, tako, institucije, naročito pravosuđa, hrču činovničkom nezainteresovanošću i partijskom obnevidelicom.

I, tako, neznalice i nesposobnjakovići, foliranti i rabadžije, osiljeni i obogaćeni, izvode, na očigled svih, suludo nasilje nad društvom. Nad svima nama.

I, tako, lebdi oko naših glava pitanje: ko je ovde, stvarno, lud?

I, ima li leka protiv ove opštedruštvene patologije?

Da li je jedini lek da sve ove nosioce malignosti i zloćudnosti poslati kod profesorice dr Dane Grujičić, pa da ona tim noževima čisti tumore sa mozga?

Operacija je nužna.

TOP